دستگاه بچینگ
ساخت بتن با حجم زیاد نیاز به دستگاهی دارد که این دستگاه را بچینگ می نامند.
هر مرحله ریزش بتن یک بچ نامیده می شود و چون این دستگاه پشت سر هم بتن تولید می کند به آن بچینگ پلانت می گویند.
ایستگاه های مرکز بتن ( بچینگ پلانت ها ) در اندازه های ۰/۵ الی ۷ متر مکعب در هر بچ ساخته می شوند. در بچینگ های جدید کارها بصورت خودکار و جداگانه صورت می گیرد و یک دستگاه بتن ساز ( بچینگ ) در هر ۵ تا ۷ دقیقه می تواند بچ اسمی خود را تحویل آماده کند یعنی یک بچینگ ۱ متری در هر ساعت می تواند بین ۶۰ الی ۷۰ متر مکعب بتن را آماده نماید.
در پروژه های بزرگ مانند سدها و تونل ها و مواردی که نیاز به بتن ریزی بالایی دارند معمولاً از چند بچینگ بسته به نوع پروژه بطور همزمان استفاده می شود.
پمپ بتن زمینی( ثابت )
پمپ بتن ثابت دستگاهی است که وظیفه انتقال بتن را دارد.
پمپ ثابت توسط ۲ چرخ که به شاسی متصل می باشد قابل جابجایی بوده.
معمولا پس از مستقر نمودن پمپ ثابت در محل انجام بتن ریزی لوله و اتصالات مورد نیاز را مونتاژ و پس از آماده شدن بتن آنرا به داخل وان پمپ ثابت انتقال داده و شروع به بتن ریزی می نمایند.
معمولا انتقال بتن آماده به داخل وان پمپ ثابت توسط تراک میکسر و یا شوتینگ انتقال از زیر میکسر دستگاه بچینگ پلانت به داخل وان پمپ ثابت صورت می پذیرد.
از ویژگی های پمپ ثابت می توان به جابجا کردن دستگاه پمپ ثابت در کوتاهترین زمان اشاره کرد.
همچینین به خاطر پایین بودن قیمت آن نسبت به پمپ های دکلی توجیه اقتصادی دارد و اغلب برای فونداسیون های با حجم بتن زیاد پمپ ثابت پیشنهاد می گردد.
ماسه شویی
عموما در کارخانه های تولید و دانه بندی شن و ماسه و فرآوری مواد معدنی مورد استفاده قرار می گیرد.
ماسه شویها در ابعاد و اندازه های مختلف طبق سفارش مشتری ساخته میشوند. در برخی موارد جهت تولید ماسه دوبارشور، امکان استفاده از دو ماسه شوی پشت سر هم وجود دارد که این امر باعث بالا رفتن کیفیت ماسه نیز می گردد.
شن و ماسه مورد نیاز از معادن شن و ماسه علی چای واقع در شهرستان شبستر تهیه و به مرکز حمل می شود.
سیمان مصرفی عمدتاً از سیمان تیپ ۲ کارخانجات سیمان صوفیان می باشد.
برای ساخت بتن از آب قنات توپچی باشی که طبق آزمایشات انجام شده که نتایج آن به پیوست می باشد در حد مطلوب و حد مجاز اقتباس شده از استاندارد آب آشامیدنی ( شماره ۰۱۰۵۳ ) پنجمین دوره ـ اسفند ۱۳۸۸ می باشد.
تراک میکسر
برای حمل بتن از محل استقرار بچینگ پلانت به محل پروژه مورد استفاده قرار می گیرد و متشکل از کامیون و میکسر نصب شده بر روی آن می باشد.
تراک میکسر ها معمولاً به دو گروه تقسیم می شوند، برخی از آنها فقط برای انتقال بتن آماده مورد استفاده قرار می گیرند و برخی دیگر غیر از عملیات انتقال عمل میکس را نیز انجام می دهند که در این حالت مقادیر معینی مصالح و آب به درون تراک میکسر ریخته می شود و عمل مخلوط شدن در حین حمل صورت می گیرد.
باید توجه داشته باشید که تراک میکسرها عموماً نباید زیاد از محل کارخانه دور شوند تا به سهولت و در اسرع وقت بتوان از بتن ترکیب شده استفاده کرد.
در مواردی که مدت انتقال بتن طولانی است و یا احتمال وجود ترافیک سنگین وجود دارد، بهتر است بتن به صورت خشک منتقل شود و آب مورد نیاز در محل پروژه به سایر مصالح اضافه گردد زیرا اگر بتن آماده مدت زیادی در تراک میکسر بماند سفت می شود و دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
تراک میکسرها بطور گسترده در محل ساختمان سازی، راه سازی، پل سازی، سد سازی، شهر سازی و غیره مورد استفاده قرار می گیرند.